Laskonky

Laskonky

1 dávka = 6 bílků

na 1 bílek
60 g krystalu
30 g pražených lískových oříšků, vlašských ořechů nebo kokosu
trošku octa (podle chuti)

Náplň: světlý krém

Bílky šleháme s cukrem nad párou, přidáme ocet. Po zhoustnutí šleháme tak dlouho, až je sníh teplý na prst (když začne stříkat kolem, ještě chvíli šleháme) – toto množství asi 15 minut (podle teploty bílků). Do vychladlého vmícháme oříšky nebo kokos.

Na pečicí papír pomocí šablony natřeme hmotu. Pokud nemáme šablonu, použijeme kulatou formičku, kterou vyválíme v mouce, aby se na ni hmota nelepila a stříkáme ji dovnitř formičky sáčkem pokud možno stejnoměrně vysokou. Sušíme asi půl hodiny v mírné troubě. V horkovzdušné troubě 2 plechy při 120 °C asi 32 minut.