|
|
|
|
- Dortový korpus pečeme den předem, až druhý den jej plníme a zdobíme (jinak se drolí).
- Přidáváme-li do těsta kakao, je dobré prosít je a smísit s moukou, aby se v těstě netvořily hrudky.
- Těsto plníme do formy jen do dvou třetin, protože při pečení nabyde. Před pečením propícháme střed, aby pára ucházela a povrch byl rovnější.
- Dortové korpusy pečeme ve středně teplé troubě. Z mírnější trouby by byly vysušené, při větší těplotě by se nestačily propéct a povrch by byl spálený.
- Upečený korpus poznáme podle zbarvení a vpíchnutím dřevěné špejle, která by měla zůstat suchá.
- Pokud je při pečení dort nahoře už tmavý, ale uvnitř ještě není dopečený (těsto se lepí na špejli), znamená to, že byla nastavená vyšší teplota. Dopečeme ho tak, že ho nahoře přikryjeme pečicím papírem nebo alobalem.
- Po upečení necháme korpus ještě chvíli ve formě. Pak jej vyklopíme na prkénko nebo na mřížku spodní stranou navrch, aby byl povrch rovný.
- Přilepí-li se upečené dortové těsto na formu, nejdříve přejedeme po obvodu formy tenkým nožem, formu převrátíme a na její dno položíme mokrý hadr. Korpus se od formy oddělí.
- Aby dort nebyl suchý, vlhčíme jej před promazáním rumem nebo rumem ředěným cukrem a vodou.
- Pod polevu namažeme dort nejprve marmeládou, abychom ucpali póry a povrch zarovnali. Marmeládu můžeme mazat i pod krém, aby se nevsákl do dortu.
- Krém na dort můžeme stříkat cukrářským sáčkem. Krém tak máme nanesený rovnoměrně a na marmeládě neklouže.
- Chceme-li na povrch namazat krém a pak dort polít polevou (ne horkou), musíme dort natřený krémem nejprve nechat v lednici ztuhnout.
- Hotový dort s polevou krájíme nožem namočeným v horké vodě.
- Pokud nemáme doma dlouhý nůž, nejlépe s pilkou, kterým rozřízneme dortový korpus, stačí, když kratším ostrým nožem nařízneme korpus po okraji. Režnou nit pak zavedeme do naříznutého obvodu, překřížíme konce a tahem korpus překrojíme.
|
|
|
|
|
|