|
|
|
|
Rolády
- Aby těsto bylo vláčné a dobře se svinovalo, přidáme do něj pár kapek oleje.
- Těsto na rolády pečeme rychle v předehřáté troubě, jinak vysychá a při svinování se láme.
- Pečeme je nejlépe na pomaštěném nebo pečicím papíru. Po upečení překlopíme na vlhkou utěrku a papír sloupneme. Nejde-li papír sloupnout, povrch navlhčíme.
- Budeme-li roládu plnit krémem, musíme ji nechat vychladnout.
- Hotovou roládu ozdobíme, krájíme vždy vychladlou na řezy silné 1,5-2 cm.
Řezy a moučníky
- Tuk do třených těst musí mít pokojovou teplotu, aby se dobře zpracovával.
- Použijeme-li do tukového základu studená vejce, hmota se může srazit a vytvořit hrudky.
- Přidáváme-li do těsta sníh z bílků, ušleháme jej dohusta a pak došleháme s částí cukru. Mnohem lépe drží a kypří pečivo.
- Mouku odměřujeme přesně, dáme-li jí moc, je pečivo suché a tvrdé.
- Těsto na řezy musí být spíš řidší, pečivo je pak lehké, pórovité a vyběhne pěkně do výšky.
- Těsto musíme dobře propracovat, aby bylo hladké. Musíme je propracovat rychle, aby se tuk příliš nerozpustil.
- Před plněním tvarohovou nádivkou těsto posypeme trochou mouky, aby příliš nenavlhlo.
- Těsto na řezy pečeme v mírné předehřáté troubě. Nesmíme je ani sušit, ani zprudka zapékat. Prudkým zapečením se vytvoří na povrchu tvrdá kůrka, kterou tvořící plyny nemohou při pečení pronikat a potrhají povrch pečiva.
- Při pečení troubu zpočátku neotvíráme, těsto by pokleslo a srazilo by se.
- Zda je moučník upečený, zkusíme vpíchnutím špejle.
- Chlebíčky pečeme v chlebíčkové formě nebo ve formě na srnčí hřbet. Nerozkrájený chlebíček vydrží několik dní vláčný.
- Při přípravě nákypů sníh z bílků dobře ušleháme. Aby nákypy byly vláčnější, můžeme je po upečení polít mlékem nebo smetanou. Nákypy ihned podáváme, jinak klesnou a ztrácejí svou kyprost.
- Při krájení lepivých potravin (kandované ovoce, fíky, datle) „namáčíme“ nůž do hladké mouky.
Ovocné moučníky
- Čerstvé ovoce musíme před použitím omýt v čisté vodě. Drobné měkčí ovoce propláchneme a necháme okapat.
- Ovoce s tuhými a těžko stravitelnými slupkami oloupáme. Oloupané ovoce vkládáme do studené okyselené vody (nejlépe s kyselinou citronovou), aby nezhnědlo.
- Ovoce krájíme nebo strouháme nářadím z nerezu a ihned zpracujeme, abychom zachovali co nejvíce vitaminu C.
- Mražené ovoce před přípravou moučníků nerozmrazujeme.
- Použijeme-li k pečení moučníků kompotované ovoce, nejprve potřeme těsto rozšlehaným bílkem a pak teprve poklademe ovocem. Šťáva z kompotu se nevpije do moučníku.
- Aby ovoce v bublaninách nesedlo ke dnu, poprášíme je trochou mouky a protřeseme, aby se moukou obalilo.
Bábovky
- Bábovka bude kypřejší, přidáme-li do těsta rum nebo koňak.
- Rozinky můžeme na 1 den namočit do rumu, získají tím (i celá bábovka) lepší chuť. Aby neklesaly ke dnu, zlehka je obalíme v mouce nebo krystalovém cukru.
- Bábovkovou formu musíme vymazat olejem nebo měkkým nahřátým tukem, který důkladně rozetřeme, pak ji vysypeme hrubou moukou nebo prosátou strouhankou.
- Těsto plníme do formy jen do dvou třetin, protože pečením nabyde. Těsto shrneme od středu ke krajům formy, pečením se povrch vyrovná.
- Zda je bábovka upečená, zjistíme vpíchutím špejle, musí zůstat suchá.
- Po upečení necháme bábovku chvíli stát, až se začne těsto oddělovat od formy. Na povrch položíme obrácený talíř a bábovku na něj překlopíme. Nejde-li bábovka vyklopit, na obrácené dno položíme utěrku namočenou ve studené vodě.
- Chceme-li, aby bábovka měla sladkou kůrku, cukrujeme ji ještě horkou.
|
|
|
|
|
|