Několik rad při pečení rolád, řezů, bábovky

Rolády

  • Aby těsto bylo vláčné a dobře se svinovalo, přidáme do něj pár kapek oleje.
  • Těsto na rolády pečeme rychle v předehřáté troubě, jinak vysychá a při svinování se láme.
  • Pečeme je nejlépe na pomaštěném nebo pečicím papíru. Po upečení překlopíme na vlhkou utěrku a papír sloupneme. Nejde-li papír sloupnout, povrch navlhčíme.
  • Budeme-li roládu plnit krémem, musíme ji nechat vychladnout.
  • Hotovou roládu ozdobíme, krájíme vždy vychladlou na řezy silné 1,5-2 cm.

Řezy a moučníky

  • Tuk do třených těst musí mít pokojovou teplotu, aby se dobře zpracovával.
  • Použijeme-li do tukového základu studená vejce, hmota se může srazit a vytvořit hrudky.
  • Přidáváme-li do těsta sníh z bílků, ušleháme jej dohusta a pak došleháme s částí cukru. Mnohem lépe drží a kypří pečivo.
  • Mouku odměřujeme přesně, dáme-li jí moc, je pečivo suché a tvrdé.
  • Těsto na řezy musí být spíš řidší, pečivo je pak lehké, pórovité a vyběhne pěkně do výšky.
  • Těsto musíme dobře propracovat, aby bylo hladké. Musíme je propracovat rychle, aby se tuk příliš nerozpustil.
  • Před plněním tvarohovou nádivkou těsto posypeme trochou mouky, aby příliš nenavlhlo.
  • Těsto na řezy pečeme v mírné předehřáté troubě. Nesmíme je ani sušit, ani zprudka zapékat. Prudkým zapečením se vytvoří na povrchu tvrdá kůrka, kterou tvořící plyny nemohou při pečení pronikat a potrhají povrch pečiva.
  • Při pečení troubu zpočátku neotvíráme, těsto by pokleslo a srazilo by se.
  • Zda je moučník upečený, zkusíme vpíchnutím špejle.
  • Chlebíčky pečeme v chlebíčkové formě nebo ve formě na srnčí hřbet. Nerozkrájený chlebíček vydrží několik dní vláčný.
  • Při přípravě nákypů sníh z bílků dobře ušleháme. Aby nákypy byly vláčnější, můžeme je po upečení polít mlékem nebo smetanou. Nákypy ihned podáváme, jinak klesnou a ztrácejí svou kyprost.
  • Při krájení lepivých potravin (kandované ovoce, fíky, datle) „namáčíme“ nůž do hladké mouky.

Ovocné moučníky

  • Čerstvé ovoce musíme před použitím omýt v čisté vodě. Drobné měkčí ovoce propláchneme a necháme okapat.
  • Ovoce s tuhými a těžko stravitelnými slupkami oloupáme. Oloupané ovoce vkládáme do studené okyselené vody (nejlépe s kyselinou citronovou), aby nezhnědlo.
  • Ovoce krájíme nebo strouháme nářadím z nerezu a ihned zpracujeme, abychom zachovali co nejvíce vitaminu C.
  • Mražené ovoce před přípravou moučníků nerozmrazujeme.
  • Použijeme-li k pečení moučníků kompotované ovoce, nejprve potřeme těsto rozšlehaným bílkem a pak teprve poklademe ovocem. Šťáva z kompotu se nevpije do moučníku.
  • Aby ovoce v bublaninách nesedlo ke dnu, poprášíme je trochou mouky a protřeseme, aby se moukou obalilo.

Bábovky

  • Bábovka bude kypřejší, přidáme-li do těsta rum nebo koňak.
  • Rozinky můžeme na 1 den namočit do rumu, získají tím (i celá bábovka) lepší chuť. Aby neklesaly ke dnu, zlehka je obalíme v mouce nebo krystalovém cukru.
  • Bábovkovou formu musíme vymazat olejem nebo měkkým nahřátým tukem, který důkladně rozetřeme, pak ji vysypeme hrubou moukou nebo prosátou strouhankou.
  • Těsto plníme do formy jen do dvou třetin, protože pečením nabyde. Těsto shrneme od středu ke krajům formy, pečením se povrch vyrovná.
  • Zda je bábovka upečená, zjistíme vpíchutím špejle, musí zůstat suchá.
  • Po upečení necháme bábovku chvíli stát, až se začne těsto oddělovat od formy. Na povrch položíme obrácený talíř a bábovku na něj překlopíme. Nejde-li bábovka vyklopit, na obrácené dno položíme utěrku namočenou ve studené vodě.
  • Chceme-li, aby bábovka měla sladkou kůrku, cukrujeme ji ještě horkou.