|
|
|
|
Polevy
- Poleva musí mít optimální hustotu, aby nestékala, ale aby se snadno roztírala.
- Je-li poleva řídká, přidáme prosátý cukr. Je-li příliš hustá, přidáme podle druhu polevy bílek nebo vodu.
- Bílkovou polevu musíme zpracovat rychle, protože rychle oschne.
- Základní bílou polevu můžeme obarvit přírodními barvami (šťávou z rybízu, malin) nebo potravinářským barvivem.
- Srazí-li se čokoládová poleva, přidáme do ní lžíci horké vody a vymícháme.
Krémy
- Krémem plníme moučníky, až když jsou vychlazené.
- Těsto potřeme marmeládou, krém se pak do něj nevsákne.
- Do horkého krému, který nechce zhoustnout, přidáme trochu škrobové moučky rozpuštěné ve studené vodě nebo v mléce a šleháme dál ve vodní lázni.
- Srazí-li se krém (pokud mají suroviny různou teplotu, nebo přidáme-li přísadu ve velkých dávkách najednou), můžeme jej zkusit opravit:
- krém nahřejeme nad párou a znovu vyšleháme dohladka,
- máslo ušleháme s cukrem a po malých dávkách přidáváme sražený krém,
- do trošky sraženého tukového krému vmícháme čerstvý žloutek s kouskem másla, postupně přidáváme zbytek sraženého krému a vymícháme dohladka.
Pozn.: Sražený krém (většinou pudinkový) se mi sice opravit povedlo, ale po nějaké době zhrudkovatěl znovu.
Náplně
- Tvaroh bývá příliš mokrý. Je dobré jej zabalit den předem do papíru, který vodu vsákne.
- Pokud je tvarohová nádivka do buchet příliš řídká, vmícháme do ní podle potřeby bramborovou moučku nebo vanilkový pudinkový prášek.
- Tvarohovou nádivku do buchet můžeme nastavit vařenými prolisovanými bramborami, je jemnější a vláčnější.
|
|
|
|
|
|