Medovníkový

Medovníkový dort
světlý krém s ořechy a karamelem (kvůli alergii na mléko)
modelovací čokoláda

Korpus medovník: 450 g hladké mouky,180 g moučkového cukru,180 g másla,1 vejce,1,5 lžičky jedlé sody,3 vrchovaté lžíce medu,4 lžíce smetany,1 lžička kakaa (kvůli obarvení těsta, nemusí být)

Sirup: 4,5 lžíce krystalu, 150 ml převařené vody, 75 ml rumu

Na posypání: 30 g strouhaných vlašských ořechů a zbytků upečené placky

Krém: celá vejce s cukrem šleháme nad párou do zhoustnutí, pak necháme vychladnout s občasným prošleháním. Máslo vyšleháme a po lžících přidáváme vychladlou hmotu. Nakonec zašleháme rozpuštěný cukr na karamel a ořechy.

Medovník: Nad párou v misce šleháme máslo, cukr, vejce, med a smetanu, až se spojí (asi 5 min). Krém nebude hustý. Do mísy vysypeme mouku, smícháme s jedlou sodou a přidáme vlažný krém. Vypracujeme těsto, zabalíme do mikrotenu a dáme do lednice odpočinout asi na hodinu.

Těsto rozdělíme na tři díly, necháme je přikryté, aby neoschly. Na pečicím papíře vyválíme placku 2–3 mm silnou a vykrojíme kolo o průměru 26 cm. Přeneseme i s papírem na plech a upečeme v předehřáté troubě na 180° C cca 4 min. Upečené kolo necháme na papíře dokud nezchládne a bude se dobře přenášet. Takto upečeme všechna kola. Ze zbytků těsta uděláme placku, kterou použijeme na posypání.

Vychládlou spodní placku potřeme zvrchu sirupem a natřeme krémem. Další placky potřeme sirupem zespodu a po přiložení i zhora. Pokud budeme mít placky málo namazané sirupem, bude medovník tužší. Nakonec lehce pomažeme krémem vrch i boky medovníku a posypeme připravenou směsí ořechů.

Medovníkový dort