Medovníkový 2

Medovníkový dort
450 g hladké mouky
180 g moučkového cukru
180 g másla
1 vejce
1,5 lžičky jedlé sody
3 vrchovaté lžíce medu
4 lžíce smetany
1 lžička kakaa (kvůli obarvení těsta, nemusí být)

Krém: 1 kondenzované zkaramelizované mléko (salko), 70 g mletých vlašských ořechů, 200-250 g másla

Plechovku vaříme den předem buď 2 hodiny ponořenou ve vodě nebo 1 a čtvrt hodiny v papiňáku. NEOTEVÍRÁME TEPLÉ! Plechovka by vystříkla. Vše utřeme dohromady a dáme ztuhnout do lednice.

Sirup: 4,5 lžíce krystalu, 150 ml převařené vody, 75 ml rumu (použijeme-li rumové aroma, dáme víc vody)

Na posypání: rozsekáme 30 g vlašských ořechů, 50 g upečené placky

Na ozdobu: modelovací čokoláda bílá a hnědá

Nad párou v misce šleháme máslo, cukr, vejce, med a smetanu, až se spojí (asi 5 min). Krém nebude hustý. Do mísy vysypeme mouku, smícháme s jedlou sodou a přidáme vlažný krém. Vypracujeme těsto, zabalíme do mikrotenu a dáme do lednice odpočinout asi na hodinu.

Těsto rozdělíme na tři díly, na pečicím papíře vyválíme placku 2–3 mm silnou a vykrojíme kolo o průměru 22 cm. Vykrojené kolo přeneseme i s papírem na plech a upečeme v předehřáté troubě na 180° C cca 4 min. Upečené kolo necháme na papíře, dokud nezchládne,bude se dobře přenášet. Takto upečeme všechna kola. Ze zbytků těsta uděláme placku, kterou použijeme na posypání.

Vychládlou spodní placku potřeme zvrchu sirupem, pak krémem. Položíme další placku, potřeme sirupem zespodu a po přiložení i zvrchu, na ni dáme vrstvu krému, třetí placku potřeme sirupem zespodu i zvrchu. Pokud budeme mít placky málo namazané sirupem, bude medovník tužší. Nakonec lehce pomažeme krémem vrch i boky medovníku a posypeme připravenou směsí ořechů a upečených odřezků. Medovník dáme do lednice, krájíme za 24 hodin, ale můžeme ho nechat uležet déle.

Medovníkový dort Medovníkový dort