Vánoční štola

125 ml mléka
1 kostka droždí (40 g)
130 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
600 g polohrubé mouky
1 vejce, 2 žloutky
150 g rozpuštěného másla
3 lžíce rumu
150 g rozinek
50 g kandované citronové kůry
špetka soli
1/2 lžičky badyánu
1/4 lžičky skořice

100 g nasekaných mandlí

3 lžíce másla na potření
50 g cukru moučka na posypání

Rozinky nasekáme, smícháme s kandovanou citronovou kůrou, zalijeme rumem a necháme odležet asi 2 hodiny.

V menší míse smícháme tři lžíce mléka se lžící cukru, lžící mouky a rozdrobenými kvasnicemi a na teplém místě necháme vzejít kvásek. V další míse smícháme zbylou mouku se zbytkem curku. Přidáme vanilkový cukr, sůl, badyán, skořici, přidáme vejce a žloutky, zbylé mléko, rozpuštěné máslo, nasekané mandle, naložené rozinky s kůrou a kvásek a vypracujeme vláčné těsto. Necháme na teplém místě přikryté utěrkou nakynout.

Troubu předehřejeme na 160°C. Těsto rozdělíme na dva díly, každý rozválíme do tvaru obdélníku a přehneme. Přendáme na plech s pečicím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Pečeme asi 60 minut. Po upečení štolu potřeme máslem a posypeme moučkovým cukrem.