Korpus světlý, mramor, kakao

Světlý korpus Kakaový korpus Mramorový korpus – kulatý

Recept od onasi z mimibazaru (mramorový, světlý nebo kakaový)

Forma o průměru 24 cm
4 vejce
240 g mletého cukru
250 g hladké mouky
150 ml oleje
100 ml horké vody
1 prášek do pečiva
kakao
vejce 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
mletý cukr [g] 60 120 180 240 300 360 420 480 540 600
hladká mouka [g] 62 125 187 250 312 375 437 500 562 625
olej [ml] 38 75 112 150 188 225 262 300 338 375
horká voda [ml] 25 50 75 100 125 150 175 200 225 250
prášek do pečiva [g] 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50
kakao / / / / / / / / / /

Z bílků ušleháme sníh, zašleháme do něj polovinu cukru. Žloutky ušleháme s druhou polovinou cukru, po troškách přiléváme polovinu vody. Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva, olej, zbylou vodu a nakonec sníh. Oddělíme 1/3 těsta a zamícháme do ní kakao.

Do vymazané a vysypané formy klademe na střed střídavě jednu lžíci tmavého a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme! Tento postup způsobí, že těsto se pomalu rovnoměrně rozlévá a vy­tvoří po rozkrojení proužky (vrstvy). Pečeme asi 40 minut při 170 °C. Pokud máme větší formu i dávku, je třeba péct déle.

Těsto se někdy uprostřed vyboulí, po upečení dort ihned vyklopíme, tím se srovná. Korpus je vynikající a vláčný.

Pokud nedáváme kakao, dáme méně prášku do pečiva.

Žloutky ušleháme s cukrem a polovinou vody Bílky ušleháme s polovinou cukru Olej, horká voda, hladká mouka s práškem do pečiva Světlá hmota, oddělíme 1/3 a vmícháme kakao
Vrstvení těsta – 2 lžíce světlého, 1 lžíce tmavého Těsto se rovnoměrně rozlévá Mramorový korpus – kulatý
Vrstvení těsta na obdélníkovém plechu Upečený korpus – obdélníkový plech Polovina rozkrojeného korpusu pečeného na obdélníkovém plechu
Mramorový korpus ve formě srdce
Světlý korpus