Punčovina

Punčovina – směs odkrojků, marmelády, krému a rumu Punčovina – směs odkrojků, marmelády, krému a rumu Punčovina
odřezané zbytky z korpusů nebo piškoty
krém
marmeláda
rum (pokud je dort pro děti, dáme šťávu z kompotu nebo sirup)

Punčovina je směs odkrojků z dortů, které v misce rozdrobíme, přidáme rum, krém a marmeládu a vidličkou (nebo ručním elekrickým šlehačem) rozmícháme. Uděláme hustou, ale vláčnou směs, kterou nanášíme na dort pomazaný tenkou vrstvou krému (jinak se odlepuje) a zarovnáváme. Pokud uděláme punčovinu řidkou, přidáme drobečky z dětských piškotů.

Punčovinu používáme při tvarování dortů 3D nebo k zarovnání nerovností. Z korpusu vykrojíme přibližný tvar, zpracujeme všechny odkrojky a drobečky a dotvarováváme. Pak je potřeba korpus pořádně zchladit, jinak punčovina ujíždí. Před potažením pomažeme ztuhlou punčovinu tenkou vrstvou krému a necháme znovu ztuhnout.

Agama - šablonu z papíru přiložíme na promazené korpusy Agama - seřezaný a punčovinou dotvarovaný korpus Agama vousatá

Na punčovinu můžeme použít zbytky piškotu, které necháme uschnout. Usušený piškot rozmixujeme nebo pomeleme a skladujeme v uzavřené sklenici.

Hlava koníka – povrch korpusu dotvarujeme punčovinou Pejsek bígl – dotvarujeme punčovinou, prodloužíme trošku čumák Triko – punčovinou dotvarujeme oblé tvary a potřeme tenkou vrstvou krému Ježek – dotvarujeme punčovinou Soudek - dotvarujeme punčovinou Torzo – punčovinou dotvarujeme oblé tvary Kabelka