Krém šlehaný nad párou

Krém šlehaný nad párou
Recept je od mé babičky.

Množství na malý dort:

3 celá vejce
1 vanilkový cukr
100 g krystalu
250 g másla
trošku teplého rozpuštěného ztuženého tuku (pouze pokud používám místo másla stellu nebo heru)

na větší dort:

5 celých vajec
1 vanilkový cukr
180 g krystalu
500 g másla
 
celá vejce [ks] 1 2 3 4 5 6
vanilkový cukr [g] 10 20 20 20 20
krystal [g] 40 70 100 140 180 220
máslo [g] 85 170 250 400 500 600

Celá vejce s cukrem šleháme nad párou do zhoustnutí, pak necháme vychladnout s občasným prošleháním. Na 1 vejce dávám 40 g krystalu (váhu vanilkového cukru z celkového množství odečítám). Máslo vyšleháme a po lžících přidáváme vychladlou hmotu. Nakonec zašleháme rozpuštěný tuk (nemusí být).

Můžeme ochutit kakaem, kávou nebo ořechy.
Kakao je vhodné spařit horkou vodou a rozmíchat na hustou kašičku – je tmavší a zvýrazní se jeho chuť. Kávu můžeme použít rozpustnou nebo spařenou zrnkovou, ale POZOR! Při větším množství se může krém (máslo) srazit.

Krém mažeme na korpus nožem (stěrkou, cukrářskou kartou) nebo stříkáme cukrářským sáčkem.

Vejce s cukrem... ...ušlehaná nad párou
Krém světlý Krém kakaový Krém kávový
Světlý a tmavý krém stříkáme střídavě cukrářským sáčkem Světlý a tmavý krém stříkáme střídavě cukrářským sáčkem Krém nastříkáme cukrářským sáčkem