Polevy čokoládové

Poleva čokoládová
100 g čokolády na vaření, asi 75 g ztuženého tuku nebo másla
Rozpustíme nad párou. Pokud je poleva hustá, přidáme trochu tuku.
Ztužený tuk používám na cukroví, aby byla poleva tuhá, máslo na řezy (je sice hustší, ale po ztuhnutí měkčí a pěkně se krájí).
Poleva kakaová I.
4 lžíce mléka, 100 g cukru, 1 vejce, 50 g kakaa, 100 g ztuženého tuku
Mléko, cukr, vejce a kakao třeme ve vodní lázni dohladka. Do horkého přidáme tuk.
Poleva kakaová II.
70 g hery, 70 g mletého cukru, 1 PL kakaa, 1 PL solamylu, 1 PL vody
Vše uvaříme ve vodní lázni.
Poleva kakaová III.
vrchovatá lžíce škrobové moučky, 100 g prosátého mletého cukru, 2 plné lžíce kakaa, 80 g ztuženého tuku, 2 lžíce vody
Rozehřejeme tuk, necháme trochu vychladnout (měl by zůstat tekutý) a přidáme škrobovou moučku smí­chanou s cukrem a kakaem a vodu. Promícháme a za stálého míchání nahříváme na mírném plameni (nebo ve vodní lázni), až se přísady spojí v hladkou polevu. Nesmí se vařit! Necháme trochu vychladnout a zhoustnout a hned použijeme.
Poleva čokoládová rychlá
2‑3 tyčinky Ledových kaštanů
Rozpustíme ve vodní lázni. Nespotřebovanou polevu můžeme uschovat a opakovaně rozpustit.