Pro ty kteří, nemohou sehnat pšeničný (kukuřičný) sirup do marcipánu 300 g cukru krupice
250 ml horké vody
Cukr upálíme ve vyšším nerezovém kastrůlku (nebo na teflonové pánvi) za stálého míchání do hněda, odstavíme z ohně a opatrně přiléváme horkou vodu. Pozor - stříká to! Mícháme a pak přecedíme. Necháme vychladnout. Má konzistenci jako sirup a tmavě hnědou barvu. V lednici vydrží i několik týdnů. Do mléčné hmoty se používá ve stejné dávce jako sirup, s vodou opatrně, protože je řidší. Výhodou je, že není cítit jako pšeničný sirup (kromě bezbarvého kukuřičného, ten je bez chuti) a můžeme si ho udělat kdykoliv. Tento karamel se hodí např. do karamelové šlehačky, do karamelové polevy…
|
|||