Vánočka

Vánočka
750 g polohrubé mouky
120 g cukru
40 g kvasnic
3 žloutky
180 g másla nebo stelly
200 ml mléka
100 g rozinek
100 g mandlí
5 g prášku do pečiva
citrónová kůra
sůl
1 vejce na potření
krájené mandle na posypání

Do části vlažného mléka s malým množstvím cukru a mouky rozdrobíme droždí. V míse utřeme změklý tuk s cukrem a žloutky. Mouku se solí prosejeme k utřenému tuku se žloutky a část si necháme na vypracování těsta na válu. Přilijeme kvásek, mléko se solí a nejdříve vařečkou vymícháme v míse těsto. Zpočátku je těsto řidší, později zhoustne.

Těsto na vále vypracujeme, až se nechytá. Přidáme rozinky a nakrájené mandle. Dáme zpět do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a ne­cháme kynout. Když je těsta dvakrát tolik (podle teploty místnosti za tři i více hodin), vyklopíme je na vál a zpracujeme na vánočky nebo bochánky. Toto těsto můžeme zadělat i večer.

Vykynuté těsto rozdělíme na válu na devět dílů. Ze čtyř největších upleteme čtyřpramenný cop. Pleteme od středu k jednomu konci a pak k druhému. Přeložíme jej na plech na pomaštěný papír. Střed copu rukou prohloubíme a peroutkou navlhčíme. Druhý cop splétáme ze tří pramenů a položíme jej do prohloubeného copu čtyřpramenného. Také jej středem prohloubíme a navlhčíme a nakonec na něj umístíme dva zbylé stočené prameny, které na koncích vánoč­ky dobře přitiskneme.

Vánočku zformujeme. Čím lepší těsto na vánočku máme, tím ji musíme dělat užší a vyšší, protože těžké těsto se pečením spíše rozlézá. Vánočku ne­cháme ještě dobře vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi nakráje­nými na nudličky. Do středu vrchního copu na dvou místech vpíchneme špejle.

Vánočku vklá­dáme do dobře rozehřáté trouby. Po krátkém zapečení oheň zmír­níme a dopékáme. Jestliže se vánočka svrchu příliš rychle peče, přikryjeme ji pomaštěným nebo navlhčeným papírem či alobalem. Vánočku ze 3/4 kg mouky pečeme asi 1 hodinu.

Spletenou vánočku potřeme vejcem, posypeme mandlemi a propícháme špejlemi Upečená vánočka