Domácí křupavý voňavý croissant

1,5 šálku teplého mléka
1/4 šálku hnědého cukru
1 lžíce suchého droždí
3,5 šálku hladké mouky
1 lžíce soli
200 g másla
1 vejce

Na drožďový základ smícháme mléko, cukr a droždí a necháme stát. Pokud nezačne směs do 5 minut pěnit, vylijeme ji a začneme znova. Dobré droždí je základ a bez něj to nepůjde.

Postupně vmícháme mouku a sůl. Vypracujeme hladké, vláčné, mírně lepivé těsto. Těsto vyválíme na čtveratou placku, kterou zabalíme do potravinové fólie. Pak si uděláme máslovou placku (z ní budou croissantové vrstvy). Máslo dáme mezi 2 vrstvy pečícího papíru, vyválíme placku o něco málo menší než je těstová a dáme taky do lednice ztuhnout.

Po hodině vytáhneme z lednice obě placky, máslovou dáme na těstovou a zabalíme jako psaníčko. Vyválíme, aby se vrstvy spojily, a dáme do lednice na 1 hodinu. Vytáhneme z lednice, vyválíme do délky a zase stejně zabalíme. Na hodinu zpět do lednice. Opakujeme to stejné 3x.

Těsto bude krásně navrstvené. Vyválíme na placičku asi půl centimetru tlustou, nakrájíme dlouhé trojúhelníky a srolujeme. Na plechu potřeme vajíčkem.

Potřené croissanty před pečením necháme hodinu stát, nabydou ještě trochu na objemu. Předehřejeme troubu na 200 °C, pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 190 °C a pečeme dalších 8-10 minut podle toho, jak moc chceme, aby byly upečené.

Celkově příprava trvá dlouho kvůli těstu v lednici, ale je to velmi jednoduchý postup, který nedá moc práce a výsledek stojí za to.