Lístkové těsto
1. těsto: 200 g hladké mouky, 2 žloutky, 1 lžíce octa do 100 ml doplnit vodou, špetka soli – řádně propracovat
2. těsto: 100 g hladké mouky, 1 máslo
Sníh do trubiček: 4 bílky, 200 g krystalu, ocet – šleháme nad párou Náplň ořechová do hřebenů: 150 g cukru, 2 lžíce rumu a 3 lžíce mléka nebo vody svaříme, pak vmícháme 200 g ořechů – necháme vychladit První těsto zpracujeme, rozválíme na obdélník, doprostřed položíme druhé těsto a zabalíme. Rozválíme na obdélník asi 50x15 cm. Přeložíme na 5x a dáme na 1-2 hodiny do lednice uležet. Potom znovu rozválíme obdélník na šířku asi 15 cm a znovu na 5x přeložíme. Před dalším použitím rozkrojíme na 3 části.
Trubičky: Z každé části vyválíme placku širokou na délku trubičky. Rádlem krájíme pruhy asi 3 cm široké a namotáme na formičku trubičky vždy kousek přes sebe (až 5 mm, jinak se rozjede). Po upečení plníme sněhem.
Hřebeny: Z každé části vyválíme placku – čtverec. Rádlem krájíme obdélníky, doprostřed klademe ořechovou náplň, přehneme, okraje stlačíme a nařežeme. Povrch můžeme potřít vajíčkem. Po upečení pocukrujeme.
Pečeme v horkovzdušné troubě při 180 °C asi 10 minut, pak 155 °C asi 15 minut.
|
|||