Polevy ostatní

Poleva citronová
180 g prosátého mletého cukru, 1 lžíce vroucí vody, trochu citronové šťávy
Třeme do zhoustnutí, ihned použijeme.
Poleva bílková
130 g dvakrát prosátého mletého cukru, 1 bílek, lžička citronové šťávy
Třeme do zhoustnutí, ihned použijeme – na povrchu rychle zasychá. Můžeme přibarvit potravinářskými barvami.
Poleva žloutková
100 g mletého cukru, 2 žloutky
Třeme, až je poleva lesklá a houstne. Můžeme přidat citronovou šťávu.
Cukrová poleva
140 g ztuženého tuku, 3 polévkové lžíce mléka, 200-250 g mletého cukru
Tuk rozehřejeme na mírném ohni, přidáme mléko a cukr celou dobu mícháme, tuk nesmí vřít.
Poleva se dobře obarvuje potravinářskou barvou. Je vhodná na dorty i zákusky.
Poleva rumová
140 g prosátého mletého cukru, rum
Utřeme dobře v hladkou polevu.
Poleva na větrníky (nezkoušela jsem)
50 g cukru krupice, 6 lžic mléka (podle potřeby), 180 g moučkového cukru
Zkaramelizujeme cukr, zalije­me mlékem a rozvaříme. Moučkový cukr dáme do misky, vlijeme karamel a vymícháme hladkou hustou polevu.
Poleva na věnečky (nezkoušela jsem)
200 g mletého cukru, 1 lžíce horké vody, 2 lžíce rumu, 1 lžička oleje
Cukr zalijeme horkou vodou, rumem, olejem a umícháme hustou lesklou polevu.