125 g mladého baby špenátu – potřebujeme 100 g čerstvého špenátového pyré
6 vajec velikost M (váha 64 g i se skořápkou)
110 g cukru krupice
70 g hladké rýžové mouky
40 g kukuřičného škrobu
2 g soli
30 g rostlinného oleje
1 čajová lžička octu
1 čajová lžička kukuřičného škrobu
1 čajová lžička vanilkového extraktu (lze vynechat)
Krém: 500 g mascarpone, 200 ml smetany na šlehání 40 % tuku, 110 g cukru krupice Na ozdobení můžeme použít ovoce (jahody, borůvky, lyofilizované maliny = sušené mrazem) plech 360×455 mm
pečicí papír
Piškot Vejce vytáhneme z lednice a necháme ohřát na pokojovou teplotu. Plech vyložíme pečicím papírem a celý povrch zlehka pomažeme máslem. Troubu vrch/spodek rozehřejeme na 180 °C. Špenát omyjeme, odstraníme povadlé lístky a necháme na sítku dobře okapat. Přebytečnou vodu vytlačíme rukou. Lístky špenátu pokrájíme na menší kousky a v mixéru rozmixujeme společně s polovinou oleje na hladkou kaši. Rýžovou mouku promícháme s kukuřičným škrobem a solí. Rozklepneme vejce. Žloutky dáme do mísy, ve které budeme zpracovávat celé těsto. Bílky vyšleháme společně s cukrem do sněhu. Do vyšlehaného sněhu zašleháme ocet a lžičku škrobu. Ke žloutkům přidáme druhou polovinu oleje a rozmícháme, pak přidáme rozmixovaný špenát, vanilkový extrakt a důkladně promícháme tak, aby se všechny suroviny spojily. Do této směsi postupně po částech zamícháme mouku se škrobem. Nakonec opatrně postupně zlehka vmícháme připravený sníh. Těsto nalijeme na připravený plech a rovnoměrně rozetřeme. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 15 minut (barvu rolády hlídáme). Upečené těsto i s pečicím papírem stáhneme z plechu na podložku a položíme na něj druhý pečicí papír. Nahoru na tento papír dáme velkou podložku nebo druhý plech na pečení. Vše společně uchopíme a obrátíme. Pečicí papír, na kterém se těsto peklo, opatrně odstraníme. Takto připravený piškot zarolujeme, zabalíme do navlhčené utěrky a necháme zcela vychladnout. Krém Mascarpone dáme do mísy, přisypeme cukr a rozmícháme. Přilijeme šlehačku promícháme a pomalu šleháme ručním mixérem na nejnižší obrátky. Kontrolujeme hustotu krému – hotový krém tvoří tuhé pevné špičky, pokud jej nabereme lžící, tak se neroztéká. Dokončení Odstraníme utěrku a pomalu odrolujeme piškot. Dáme pozor, aby se nepotrhal. Nesnažíme se ho úplně narovnat. Krém naneseme u srolované části ve větším množství a opatrně jej pod piškot vtlačíme. Pak krémem potřeme zbývající piškot. Výšku krému postupně snižujeme a konec piškotu, zhruba centimetr až dva, necháme čistý. Pokud použijeme ovoce, poklademe ho na krém. Piškot opatrně, pokud možno pevně, zarolujeme. Roládu můžeme zabalit do alobalu nebo potravinové fólie, nebude se rozevírat. Dáme nejméně hodinu (nebo přes noc) vychladit v lednici. Před servírováním odstraníme alobal (potravinovou fólii), ostrým nožem odkrojíme nevzhledné konce a roládu ozdobíme podle vlastní fantazie.
|
|||