Trubičky lístkové

Trubičky z lístkového těsta se sněhem

Lístkové těsto

1. těsto: 200 g hladké mouky, 2 žloutky, 1 lžíce octa do 100 ml doplnit vodou, špetka soli – řádně propracovat
2. těsto: 100 g hladké mouky, 1 máslo

Sníh: 4 bílky, 200 g krystalu, ocet – šleháme nad párou

První těsto zpracujeme, rozválíme na obdélník, doprostřed položíme druhé těsto a zabalíme. Rozválíme na obdélník asi 50x15 cm. Přeložíme na 5x a dáme na 1-2 hodiny do lednice uležet. Potom znovu rozválíme obdélník na šířku délky trubiček a znovu na 5x přeložíme. Před dalším použitím rozkrojíme na 3 části. Z každé části vyválíme placku širokou na délku trubičky. Rádlem krájíme pruhy asi 3 cm široké a namotáme na formičku trubičky vždy kousek přes sebe (až 5 mm, jinak se rozjede). Pečeme v horkovzdušné troubě při 180 °C asi 10 minut, pak 155 °C asi 20 minut.

Z této dávky je 25-30 větších nebo 50 menších trubiček.

Do 1. těsta zabalíme máslové Do 1. těsta zabalíme máslové a rozválíme obdélník asi 50x15 cm Přeložíme na 5x (1) Přeložíme na 5x (2) Přeložíme na 5x (3) a dáme do lednice
Vychlazené těsto si položíme... ...delší stranou rozválíme ... ... ještě jednou na 5x přeložíme a dáme vychladit Po vychlazení těsto rozkrojíme na 3 části
... každou část vyválíme na plát a krájíme pruh 3 cm široké Pásy namotáme na formičky trubiček vždy kousek přes sebe (až 5 mm) Trubičky na plechu Upečené trubičky